Корисні властивості буряка знайомі дуже давно. Чи не занадто вибаглива в догляді рослина, що зберігається всю зиму, неодмінний атрибут численних страв, улюблених усіма в нашій країні, джерело вітамінів і мінеральних речовин. Як просто виростити буряк і як її потім використовувати, ми вам сьогодні розповімо.
Відразу уточнимо, що мова буде йти про їдальні буряках або Буряк (як її називають на Україні і деяких російських регіонах). Кормова буряк йде на корм тваринам, тому її вирощуванням зазвичай займаються фермери і садівники, які мають підсобне господарство, живність.
Буряк є дворічним рослиною, цвіте і дає насіння на другий рік. Причому саме насіння з жорсткого невеликого плоду дістати практично неможливо. Саме такими клубочками і відбувається посадка.
Вибираючи ділянку для посадки насіння буряка, краще вибрати грядки, де в минулому році росли огірки, капуста і картопля. Буряк, на відміну від моркви, більше любить золу і погано переносить кислі грунти. Тому перед посадкою на ділянку доцільно внести золу, а потім ще раз повторити цю процедуру кілька разів за сезон вирощування рослини. Можна також використовувати для нейтралізації кислого грунту вапно-гідратного.
Для буряка можна вибрати всього кілька грядок поруч з огірками і ділянкою з картоплею, таке сусідство рослина сприйме добре. Висаджувати насіння можна в зиму, щоб отримати ранній урожай коренеплодів вже в червні. Але зазвичай буряк висівають навесні, на початку травня, іноді, в разі теплої зими і ранньої весни - в кінці квітня.
Насіння для прискорення схожості можна проростити будинку, замочивши їх на кілька днів в мокрої тканини і потримавши в теплому місці. Будинки також можна заздалегідь виростити розсаду буряка, щоб висадити на грядки вже готові рослини після закінчення весняних заморозків. Пам'ятайте, що в одному клубочке кілька насіння буряка, тобто проріджувати доведеться обов'язково. Якщо посадка відбувається навесні, то кожен клубочок з насінням поглиблюється в землю на два-три сантиметри. При посадці на зиму слід поглибити насіння в грунт на три-чотири сантиметри. При цьому подзимние посіви слід додатково мульчувати .
Зазвичай між борозенками для насіння буряка залишають відстань в 15-20 см. Нормою вважається використання 20 г насіння на 10 м2 ділянки. Досвідчені городники радять у разі висадки розсади буряка прищипувати її на чверть або третина, щоб «головка» вийшла більшої.
Проріджувати буряк доведеться двічі: коли з'являться два справжніх листа, а потім - п'ять листів. При другому проріджуванні коренеплід вже повинен досягати трьох сантиметрів в діаметрі. Спочатку проріджування між паростками залишають відстань в чотири сантиметри, вдруге - вже не менше шести сантиметрів. Найкраще проріджувати буряк в похмуру погоду, попередньо полив грядку, щоб корінці висмикувати вільно.
На першому етапі вирощування буряка дуже важливо вчасно боротися з бур'янами, які можуть просто «задушити» поки ще слабкі паростки. Коренеплід також не любить кірку на грунті, тому її слід регулярно рихлити, акуратно, щоб не пошкодити паростки. З цієї ж причини проривати бур'яни на грядці з буряком краще вручну.
Буряк любить хороший полив . Щоб вода принесла рослині користь, вона повинна проникнути до корінцях, тобто на глибину близько 15 см. Тому в разі відсутності дощів поливати доведеться рясно, що не менше двох-трьох відер води на квадратний метр посадки. Приблизно за два тижні до збору врожаю полив слід припинити.
Цікавий рада від досвідчених городників - щоб буряк стала більш солодкою, її слід два рази полити солоною водою. Додається всього ложка солі на відро води, а поливи відбуваються, як тільки коренеплід почне закруглятися і за місяць до збору врожаю.
Підвищити врожай буряка допоможе внесення аміачної селітри і калійної солі. Провести процедуру внесення сухих добрив можна двічі: коли формуються перші справжні листочки і перед змиканням міжрядь. Перед внесенням добрив грунт обов'язково розпушити.
Забирають буряк до настання перших осінніх заморозків. Втім, вже влітку, у міру росту рослин, ви можете використовувати перші молоді коренеплоди, які досягли середнього діаметра сім сантиметрів. Влітку можна використовувати також молоду бадилля, яку дуже цінують дієтологи і гурмани. Ботвинник - знаєте таке перше блюдо? І це тільки один приклад використання бурякової гички, в якій корисних речовин навіть більше, ніж в самому коренеплоді.
Буряк із землі краще підколупнути вилами і акуратно витягнути вручну. Листя обрізають гострим ножем або обламують, залишаючи приблизно по сантиметру черешків. Їдальня буряк прекрасно зберігається в ящику підвалу всю зиму, тому зазвичай її НЕ консервують, використовуючи тільки свіжі коренеплоди.
Перед закладанням на зберігання коренеплоди потрібно висушити і перебрати. В ящик з буряком можна додати пісок, пересипати тирсою або стружкою.
Що стосується використання буряка, то тут, здається, все залежить тільки від фантазії кухаря. Супи, борщі, різноманітні салати, запіканки, гарніри, підливи, маринад - де тільки не використовується яскрава і смачна буряк.
Можна назвати лише два неймовірно популярних в Росії салату - вінегрет і «Оселедець під шубою», щоб зрозуміти - без буряка на нашому столі ніяк не обійтися! Зараз все більше популярна також буряк по-корейськи, яка робиться за аналогією з морквою. А тим, у кого проблеми з рівнем гемоглобіну в крові, радять пити свіжий буряковий сік.
рмнт.ру
15.08.17
Ботвинник - знаєте таке перше блюдо?